Lingo kijken leidt tot stemmen op CDA
Dit artikel verscheen op website De Speld op 29 november 2010
Door Gijs Schumacher en Matthijs Rooduijn
Het bekijken van het bekende TROS-spelprogramma Lingo leidt tot stemmen op het CDA. Dat blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA. “Een dagelijkse portie zesletterwoordige verstrooiing is het juiste recept voor een stem op onze middenpartij,” aldus plaatsvervangend directeur Evert Jan van Asselt. De plotselinge afname van de kijkcijfers van Lingo vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni dit jaar zou de voornaamste reden zijn voor de electorale klap die het CDA te verduren kreeg. “Verkiezingsdebatten werden doorgaans op hetzelfde tijdstip uitgezonden als Lingo. Dat bracht de CDA-kiezer in de war.”
De onderzoekers raden CDA-politici aan zo veel mogelijk in zesletterwoorden te communiceren. Van Asselt voorspelt een glansrijke toekomst voor CDA-prominenten met zesletternamen als “Maxime”, “Camiel” en “Donner”. Dat “Jan Peter” en “Ab” op hun retour zijn, verbaast de onderzoeker daarom niet. Het systematisch gebruik van zesletterwoorden als “binden”, “plicht” en “normen” zal volgens hem onmisbaar zijn bij het terugwinnen van de weggelopen kiezers. Voor woorden als “rentmeesterschap” en “saamhorigheid” zal het CDA-electoraat echter niet meer warm lopen, zegt hij.
Uit een experimentele studie concludeert Van Asselt dat de kiezer afhaakt bij respectievelijk de e en de r. “Die mensen horen dan dus de raarste woorden.”Behalve de zesletterwoorden zijn ook de kleuren van de ballen richtinggevend voor het stemgedrag. “Iedereen wil altijd het liefste de groene bal en probeert de rode ballen zoveel mogelijk te vermijden. Blauwe ballen zijn prima, zolang je er maar Lingo mee kunt maken” aldus de onderzoeker.
In een reactie laat Bert Bokhoven, hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, weten dit resultaat al voorzien te hebben. “Lingo en het CDA zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Balkenende greep in 2005 in om Lingo op de buis te houden, en de oom van Lingo-presentatrice Lucille Werner is voorzitter van de CDA-fractie in de Eerste Kamer. Ik ben momenteel zelf bezig met een onderzoek naar de normatieve effecten van de 10-letter woorden die de kandidaten tussendoor moeten raden en de resultaten zijn wereldscho.”
Categorie: Overig Publicaties